George Balanchine 116 Yaşında

Georgi Melitonivitch Balanchivadze, sanat dünyasında tanınan adı ile George Balanchine, 1904 yılında bugün dünyaya gelmiştir. İlk koreografilerini St. Petersburg Konservatuvarı'nda öğrenci temsilleri için yapmış olan Balanchine'in kariyeri, kendisine bu adı veren ünlü emprezaryo Sergey Diaghilev'in Bale Rus Topluluğu'nda devam etmiş, Lincoln Kirstein'ın daveti ile geldiği Amerika Birleşik Devletleri'nde kurduğu ve günümüzde New York City Ballet olarak bilinen Amerikan Bale Okulu ile yeni kıtada yeni bir ekol de başlatmıştır.
Gürcü asıllı olup Rusya topraklarında yetişmiş olan Balanchine, dünya savaşlarının kendisini mecbur ettiği göçlerle dolu yaşamı boyunca Rus bestecilerin eserleri üzerine çalışmayı bırakmamış, özellikle Igor Stravinsky'nin müzikleri üzerine tasarladığı onlarca yapıtı ile 20. yüzyılın modern bale repertuvarının temel taşlarını oluşturmuştur. 
Günümüzde Balanchine'in yaşamı ve eserleri üzerine yazılmış oldukça geniş bir literatür mevcuttur. 1983 yılında ölen koreografın sağlığında yazılmış ve halen en önde gelen biyografilerinden biri ünlü sanat eleştirmeni Bernard Taper'in kaleme aldığıdır. İlk basımı Harper & Row Publishing tarafından 1960 yılında yapılmış olan biyografinin geliştirilmiş basımı 1996 yılında California University Press tarafından yapılmıştır.    




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Wagner ve "Nibelunglar'ın Yüzüğü" Üzerine Notlar

Kaz Ana'dan Masallar

Dvořák’ın Yeni Kıta'dan Dünya'ya Umutla Dolu Mesajı 9. Senfoni